Sterilisatie bij kattin

Tijdens mijn periode in Engeland (zie ‘wie ben ik?’) heb ik de ‘Engelse manier’ om te steriliseren aangeleerd. Daar zijn volgens mij zoveel voordelen aan dat ik het jullie toch eens wil tonen.

Het komt er op neer dat de poes langs de zijkant geopereerd wordt via een kleine opening in plaats van langs de buik onderaan via een veel grotere snede.
Langs het kleine gaatje worden de eierstokken en de baarmoeder er uit gehaald.

De hechtingen zitten ook onderhuids zodat de poes ze er niet uit kan bijten. Het wil ook zeggen dat je niet hoeft terug te komen na 10 dagen om de draadjes er uit te halen.

De voordelen van de kleine operatiewonde zijn:

  • veel sneller herstel
  • veel minder pijn
  • veel minder kans op infectie van de wonde want de wonde ligt niet op de grond of sleept niet door het gras
  • geen littekenweefsel in de middenlijn van de buik. Dat is handig in het geval dat de poes eventueel later aan iets anders in de buik moet geopereerd worden.

Het enige nadeel is dat het niet lukt bij mollige katten. Daar is het wat moeilijker of soms onmogelijk om de tweede eierstok te kunnen bereiken om af te binden.

Enkele foto's:

De poes wordt op de linker zijkant gelegd en er wordt een vierkant haar weggeschoren. De huid wordt gewassen en ontsmet.
Er wordt een chirurgische doek over de poes gelegd en de insnijding van +/- 1 cm wordt gemaakt.
Langs die insnijding worden de 2 takken van de baarmoeder met telkens op het einde de eierstokken eruit gehaald, afgebonden en afgeknipt.
Als alles weer gehecht is, ziet het er zo uit.